7700 Mohács
Kossuth u. 66
Tel: 06 30 901 2809
Szent Ferenc Patika - Rendelő
a kórházzal szemben
Kedves Látogatók!
A fentebbi menüpontok közül a fehér betűkkel írottak már elkészültek. A szürke, apróbetűs menüpontok tartalmát jelenleg készítjük. Amint elkészültünk, itt olvashatóvá tesszük Önöknek azokat is.
Türelmüket köszönjük!
véres széklet

Ijesztő tünet: a véres széklet megjelenése

A székletben szabad szemmel látható vér megjelenése esetén beszélünk véres székletről, mely minden esetben kóros állapotot jelez. A betegek egy része elgondolkodik és észlelésekor orvoshoz fordul, ám a páciensek nagyobb részénél a döntés késlekedik, vagy meg sem születik, a további lépések elmaradnak vagy rossz irányba történnek. Pedig a  vérzés forrását mindig tiszázni kell, még akkor is , ha csak banális elváltozásra derül fény a vizsgálatok során, hiszen a nem kellő időben  és módon felfedezett, a tünetek hátterében megbúvő betegség fatalis kimenetellel is végződhet!

A vér sokféle módon jelentkezhet a székletben- lehet szabad szemmel jól látható friss piros, alvadékos , nyákkal kevert vagy akár szurokfekete széklet formájában megjelenő emésztett vér is. Lehet a széklet tetején, vagy azzal keverten előforduló illetve csak vér is ürülhet magában / ez a forma a legijesztőbb /. Járhat fájdalommal vagy akár anélkül, váltakozhat napszakonként, lehet csak néhány csepp, de massziv volumenü is.

Megjelenési formák alapján jellemző lehet  a vérzésforrás helyére és a háttérben álló alapbetegség jellegére.

Például a szurokfekete széklet emésztett vért jelent, mely a tápcsatorna felső szakaszából( nyelőcső, gyomor, vékonybelek) származhat. A "málnazselé" színű  vér vékonybél eredetre utalhat.

 

Véres nyák a gyulladásos bélbetegségeknél jellemző. A húslé szerű vérzés kialakulása a vastag-/ végbél daganatait kísérheti.

Friss, piros vér megjelenése a székletben  végbélrák, végbél polip, vastagbél divertikulum, aranyérvérzés esetén észlelhető.

Természetesen a véres széklet megjelenési formáinak felsorolása a diagnózis felállítására nem alkalmas, csak a probléma megközelítését segítheti.

A páciensek gyakran igyekszenek megnyugtatni magukat, hogy a véres széklet kapcsán csak aranyérvérzésről van szó. Az esetek zömében igazuk is van, sajnos azonban néha tévednek, és ez a tévedés késlekedést eredményez a daganat felismerésében, mely az élet elvesztését okozhatja. Pedig a vastagbélrák megfelelő módszerekkel szűrhető és időben megelőzhető!

Tehát ha vért észlelünk a székletben, mindig forduljunk orvoshoz!!! Megfelelő eszközös vizsgálatok elvégzése után mondja ki a szakember, hogy "csak" aranyérvérzésről van szó. A másik megközelítés pedig, hogy az aranyeres problémák kezelése előtt mindig el kell végezni a vastagbél eszközös vizsgálatát!