7700 Mohács
Kossuth u. 66
Tel: 06 30 901 2809
Szent Ferenc Patika - Rendelő
a kórházzal szemben
Kedves Látogatók!
A fentebbi menüpontok közül a fehér betűkkel írottak már elkészültek. A szürke, apróbetűs menüpontok tartalmát jelenleg készítjük. Amint elkészültünk, itt olvashatóvá tesszük Önöknek azokat is.
Türelmüket köszönjük!
Helicobacterium pylori

A Helicobacterium pylori-fertőzés a világ népességének több mint felét érinti. A fejlődő országokban a felnőtt lakosság 80-100%-a fertőzött. A fejlett országokban az előfordulása az életkor előrehaladtával nő.   Hazánkban a fertőzöttség átlagosan 52-63%:  20 éves kor körül 20-25%,  60 éves életkor felett ez lényegesen magasabb.

A fertőződés típusosan a gyermekkora esik, a H. pylori elsődleges rezervoárja az emberi gyomor (másodlagos rezervoár a szájüreg). Az átvitel feltehetőleg faecooralis vagy gastrooralis úton történik,  noha egyértelmű bizonyíték erre nincs.

Az endoscopia mint vizsgálati módszer a megfelelő fertőtlenítő eljárások betartása mellett nem szerepel fertőződési útvonalként.

 

Diagnosztikai módszerek:

 

  • Noninvazív módszerek - ureakilégzési teszt (UBT)
  • Invazív módszerek – endoscopos vizsgálat során vett szövetmintából a kórokozó kimutatása (előnye, hogy szövettani diagnózishoz is jutunk)
  • Vérből specifikus ellenanayg kimutatás-aktuális státusról nem tájékoztat

 

A H. pylori-fertőzöttség igazolása esetén gyomorsavcsökkentő és antibiotikus kezelést alkalmazunk ( eradikációs terápia). Az első H. pylori eradikációs kezelés sikeressége hazánkban 75%-ra tehető. Az eradikáció sikerességét gyakran és könnyen a kilégzési teszttel (UBT) ellenőrizzük.

 

Bizonyított H. pylori-fertőzöttség esetén kit indokolt kezelni?

 

Erősen javasolt az eradikáció az alábbi kórképekben:

 

  • Nyombél- és gyomorfekély esetén (aktív szakban, vérző fekély esetén, perforáló fekélyeknél a sebészi ellátás után, fekélybetegség tünetmentes szakában)
  • Gyomor MALT-lymphoma esetén
  • Atrophias gastritis esetén
  • Gyomorcarcinoma (gyomorrák) operációja után
  • Gyomorcarcinomás betegek első fokú rokonainál
  • A beteg saját kérésére

 

Ajánlott az eradikáció:

 

  • NSAID-kezelés (non steroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek) megkezdése előtt (az eradikáció csökkenti az NSAID gyógyszerek okozta fekélyek kialakulásának kockázatát)

 

Fontos!

 

A fekélybetegség népbetegség. A fekélybetegség ma elismerten legfontosabb patofiziológiai faktora a H. pylori baktérium. Hazánkban a fekélybetegek kb. 80-85%-a H. pylori asszociált fekélybetegségben szenved, az esetek kb. 20%-ában NSAID ( nem szteroid jellegü gyulladás- és fájdalomcsillapító ) kezelés áll a háttérben. Hazánkban a felnőtt lakosok kb. 60-65%-a H. pylori fertőzött. A H. pylori fertőzötteknek ugyanakkor kb. 15%-ban alakul ki fekélybetegség életútjuk során.

A H. pylori gyógyszeres kiirtása a gyomorból (eradikációs kezelés) a fekély meggyógyulásán túl annak  kiújulási esélyét is jelentősen csökkenti.

Ha H. pylori pozitív fekélybetegeknél a savcsökkentő gyógyszerek adása mellett nem alkalmazzuk az antibiotikus kezelést, akkor a gyógyult fekély kiújulásának esélye kb. 80% két éven belül.