|
|||||||
Kedves Látogatók! A fentebbi menüpontok közül a fehér betűkkel írottak már elkészültek. A szürke, apróbetűs menüpontok tartalmát jelenleg készítjük. Amint elkészültünk, itt olvashatóvá tesszük Önöknek azokat is. Türelmüket köszönjük! |
ROSSZ LEHELET (FOETOR EX ORE ÉS HALITOSIS)
1. Foetor ex ore = kellemetlen szájszag a száj-, és orrüreg, ill. a garat területén lévő lokális ( helyi ) okok következtében - Fokhagyma-, hagymafogyasztás, nikotin abúzus - Dentális és / vagy gingivális ( fog- vagy fogíny) megbetegedések - Elhanyagolt fogápolás - Bakteriális gyulladások pl. Plaut-Vincent-féle angina (rothadt szag) Diphtheria (édeskés szag) Rhinitis atrophicans-orrnyálkahártya elhalás (ozaena) - Széteső daganatok - Csökkent nyálelválasztás (xerostomia): Szájlégzés, nyálmirigymegbetegedések (pl. Sjögren-szindróma), antikolinerg gyógyszerek (atropin, psychopharmakonok), idős emberek.
2. Halitosis = bűzös lehellet
(Zárt száj mellett is) érezhető bizonyos légzőszervi vagy gyomor-bélrendszeri megbetegedésekben valamint egyes anyagcserebetegségek esetén. Oka: - Tüdőbetegségek (pl. gennyes hörghurut, tüdőgyulladás , tüdőtályog) - Az emésztőtraktus betegségei (pl. nyelőcső diverticulum, nyelőcsőrák, achalasia, pylorus-stenosis (alsó gyomorszáj szűkület ), ileus ( bélelzáródás, bélleállás ), idegentestek az emésztőcsatorna felső szakaszában) - Anyagcserezavarok: Uraemia –veseelégtelenség (vizeletszag) Coma diabeticum-cukorbetegségben (acetonszag) Coma hepaticum-májbetegségben ( nyers máj szagára emlékeztető) - Bélből felszívódó és a tüdőn keresztül kilégzéssel távozó illóanyagok ( pl. alkohol) - Közismert okok következtében (pl. fokhagyma, hagyma) - Foszfor, arzén, malathion, szelén, tellur mérgezésben (fokhagymaszag) - Eszenciális halitosis: ismeretlen okból keletkező, kellemetlen szagú zsírsavak kilégzése.
3. Szájszag, aminek nincs objektiválható alapja = hallucinatoricus szagérzékelési zavar. ( bizonyos lelki, psychiátriai betegségekben )
Diagnózis: Interdisciplináris megközelítés, fogorvos, fül-orr-gégész és belgyógyász együttműködésével
Kezelés: a.) Oki: a kiváltó ok, betegség kiderítése és kezelése
b.) Tünetei: pl. rendszeres fog(-tasak)ápolás és kezelés (fogkefe és fogselyem használata), a nyálelválasztás fokozása (pl. rágógumi, alma), tömör ételek gyakori rágása (pl. fekete kenyér), folyadékfogyasztás, az intenzív szagú ételek kerülése. Esszenciális halitosis esetében zsírszegény diéta, közepes szénláncú zsírsavak adása, a bélflóra megváltoztatása laktulóz, esetenként antibiotikum felhasználásával. |
||||||