7700 Mohács
Kossuth u. 66
Tel: 06 30 901 2809
Szent Ferenc Patika - Rendelő
a kórházzal szemben
Kedves Látogatók!
A fentebbi menüpontok közül a fehér betűkkel írottak már elkészültek. A szürke, apróbetűs menüpontok tartalmát jelenleg készítjük. Amint elkészültünk, itt olvashatóvá tesszük Önöknek azokat is.
Türelmüket köszönjük!

Tisztelt Látogató! Üdvözlöm honlapunkon!

Dr. Csizmadia Csaba vagyok, belgyógyász- és gasztroenterológus szakorvos, két évtizedes gyakorlattal rendelkező endoscopos orvos.

Intézményi munkáim mellett az emésztőszervi betegségek diagnosztikájával, gyógyításával, megelőzésével és szűrésével foglalkozó EURO-ENDO-MED KFT. szakmai és gazdasági vezetője is vagyok.

Folyamatosan bővülő honlapunknak nem csak az a célja, hogy tevékenységünkről és szolgáltatásainkról tájékoztatást adjunk, hanem az emésztőrendszeri betegségek tünettanáról, kivizsgálási stratégiájáról, kezeléséről is átfogó, mindenki számára érthető ismereteket nyújtsunk. Hiszen a betegségeket nemcsak kezelni, hanem minél előbb felismerni, megelőzni kell, melyhez elengedhetetlenül fontos bizonyos ismeretek megszerzése, a lakosság és a betegek széleskörű tájékoztatása.

Magyarországon a szervezett, széleskörű szűrőprogramok még csak néhány betegség esetében kezdődtek el, de sajnos az emésztőszervi betegségek vonatkozásában még kezdetről sem beszélhetünk - különösen a vastag- és végbélrák szűrése tekintetében! Pedig ennek kiemelt fontosságára számtalan szomorú statisztikai adat is felhívja a figyelmet, mivel a vastagbélrák az utóbbi 4 évtizedben a második leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegséggé vált mindkét nem tekintetében, mely egyre fiatalabb korban jelenik meg (korábbi 60 év feletti  kor helyett gyakori a 40 év körüli kialakulás is !) Megdöbbentő az az adat is, hogy hazánkban évente 7500-8000 új esetet fedeznek fel, míg a vastagbélrák következtében kb. 5000 beteg hal meg (ami egy kisvárosnyi ember !!!)

Míg egyes országokban (USA, Nagy-Britannia, Kanada, Dánia) a vastagbélrák gyakorisága és halálozása csökken (!!!), addig Magyarországon az elmúlt  negyven évben a 3x-ra nőtt!
Mindez annak ismeretében, hogy a VASTAGBÉLRÁK MEGELŐZHETŐ!!! A legtöbb béldaganat polypusból (adenómából) fejlődik ki. Felmérések szerint az átlagnépesség 24-25%-nál igazolható polyposus elváltozás!
A tüneteket ismerve és észlelve időben végzett vizsgálattal és beavatkozással ezen elváltozások felismerhetők és eltávolíthatók, mellyel a vastagbélrák egyben meg is előzhető!

Szervezett és tervezett nemzeti szűrőprogram hiányában fontosnak tartom a lakosság és a betegek széleskörű tájékoztatását  (nem csak a vastagbélrák, hanem a leggyakoribb emésztőrendszeri betegségek tekintetében), melyhez kíván segítséget nyújtani a honlapunkon megjelenő információ.

Ha a lapunkon leírtakkal sikerül felhívni a figyelmet egy adott problémára vagy annak megoldási módjára, ha a tüneteket saját magán időben felismerve orvoshoz fordul,  ha az oldal segítségével akárcsak  egy ember életét is sikerül megmenteni, vagy valakinek megkönnyíteni a gyógyulását,  már akkor megérte a fáradozást !

Tisztelettel:
dr. Csizmadia Csaba
belgyógyász-és gasztroenterológus szakorvos